szabad asztal

étel-ital, fotók, videók, receptek, egy kis filozofálgatás meg irodalom

HTML

rovatok

friss topikok

  • Palacsinta: Nagyon jónak ígérkezik a blogotok:)Kíváncsian várom,sok sikert! (2008.09.02. 04:03) tisztelet Tábor Ádámnak
  • inkák: a tök sokoldalú és finom, ötlet és fantázia kérdése, mire használjuk. sajnos mostanában kissé el... (2008.03.11. 12:48) tökök évadja
  • inkák: köszönjük, Ediacara! egy (családi) asztalnál sok minden történik. egy jó étel után egy jó pohár bo... (2007.09.21. 13:10) az úgy volt

Naptár

október 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

linkblog

archívum

2007.09.24. 21:41 inkák

tökök évadja

Itt van az Ősz. Itt van. Újra. A friss, üde zöldségek, saláták idejét fölváltják az ősz ízei. Beköszönt a tökök évadja. Mikor a "lehellet megszegik", már elérhető áron kapható a piacon a padlizsán, és megjelenik a sütőtök. Bár a padlizsán nem tök, de nekünk az írás szempontjából tök mindegy, illetve nem. Hát ezért. Mindkettő nagyon sokoldalú növény, és csak a képzelet szab határt a különféle elkészítési módoknak.

Szögezzük le rögtön az elején: nem szeretem a sütőtököt. Pontosabban nem szerettem a sütőtököt. Legalábbis úgy, ahogy minden normális ember szereti: ahogy szeletekre vágva, megbarnulva, lágyan és omlatagon előjön a sütőből. (Láttam a boldogságot én,
lágy volt, szőke és másfél mázsa,...
József Attila)



Mióta kipróbáltam sósan-fokhagymásan, kockákra szelve, olívaolajjal sütőben összepárolva köretnek hús mellé, azóta szeretem a sütőtököt. (Kösz, Dia!)
Ezt az étket azoknak ajánlom, akik nem szeretik a sütőtököt. Legalábbis eddig nem szerették.


rakott sütőtök

2 kisebb padlizsán
1 kis sütőtök
fél kg darált hús
2 közepes hagyma
1 fej fokhagyma
2 marék rizs
1 nagy paradicsom vagy 1 kicsi sűrített paradicsomkonzerv
7 dl tejföl
1 tojás

olaj




A padlizsánt vastag karikákra vágtam, betakartam vele a sütőtál alját, megsóztam, megöntöztem (olíva)olajjal, a maradékot fölkockáztam. A sütőtököt meghámoztam, a vékony „nyelét” vastagon fölkarikáztam, a gömbölyű, magos "kobakját" kimagoztam, kis kockára vágtam.

A hagymákat apróra vágva olajon, sóval üvegesre pároltam, hozzáadtam a fokhagyma apróra darabolt felét, a darált húst, kicsit összeforgattam. Közben a rizst félkészre főztem (lustábbaknak ajánlom az előfőzött variációt),hozzáadtam a masszához, hozzákevertem a kockára vágott padlizsánt és sütőtököt, a meghámozott, apróra darabolt paradicsomot (vagy konzervet). Ezen a ponton tovább fűszerezhető ízlés szerint, kakukkfűvel, petrezselyem- vagy zellerlevéllel, ki mivel szereti a darált húst.



Az egész masszát rárétegeztem a padlizsánkarikákra, betakartam a sütőtökkarikákkal, mindegyikre rászeltem egy fél gerezd fokhagymát, sóztam, olajoztam, majd leöntöttem a tejföllel, amibe előzőleg belekevertem a tojást (ez helyettesíthető besamellel, már akinek a párja megeszi…), és mehet a sütőbe, közepes lángra, ahol addig marad, míg a teteje el nem pirul kicsit. Akkor fogyasztható. Meg másnap is.

Meg utána, meg még azután is, mert a sütőtök megunhatatlan. És amikor már teljesen besárgultunk a sok karotintól, akkor vegyünk elő egy jó fajta vörösbort, töltsünk egy pohárkával, és kedvenc verseink társaságában kortyolgassuk a nemes nedűt.



József Attila: Ősz

Tar ágak-bogak rácsai között
kaparásznak az őszi ködök,
a vaskorláton hunyorog a dér.

Fáradtság üli a teherkocsit,
de szuszogó mozdonyról álmodik
a vakvágányon, amint hazatér.

Itt-ott kedvetlen, lompos, sárga lomb
tollászkodik és hosszan elborong.
A kövön nyirkos tapadás pezseg.

Batyuba szedte rongyait a nyár,
a pirosító kedvü oda már,
oly váratlanul, ahogy érkezett.

Ki figyelte meg, hogy, mig dolgozik,
a gyár körül az ősz ólálkodik,
hogy nyála már a téglákra csorog?

Tudtam, hogy ősz lesz s majd fűteni kell,
de nem hittem, hogy itt van, ily közel,
hogy szemembe néz s fülembe morog.

3 komment

Címkék: fotó vers padlizsán tök


2007.09.11. 01:31 inkák

az úgy volt

Az úgy volt, hogy beköszöntött az ősz. Rövid, pár napos november után igazi ősz-szagú kora szeptember. És mit csinál az ember egy hétfő este? Süt. Sütit. Az elsőt. Sőt, az Elsőt. Csak előbb elmegy bevásárolni, este 8-kor, mert az Elsőhöz kellenek a hozzávalók…

Az úgy volt, hogy ha már szépen kell főzni, meg tálalni, akkor ebből érdemes kihozni többet is…

Az úgy volt, hogy sütünk-főzünk (szépen), mert kell a fotóbloghoz.

Az úgy volt, hogy nem főztek ránk a színházban, mert kitört a nyár.

Tehát így lett gesztenyés süti. Áfonyával, mert az jó.
Szeretettel: az Első.
Tőlünk, nektek.


Gesztenyés muffin
Hozzávalók: 10 dkg puha margarin, 5 dkg cukor, 3 tojás, 5 dkg étcsoki, 25 dkg gesztenyepüré, 1 teáskanál sütőpor, 5 dkg liszt
Elkészítés: a puha margarint a cukorral összekeverni, a tojásokat egyenként belekeverni, hozzáadni a gőzön felolvasztott csokoládét, a gesztenyét, a sütőporral összekevert lisztet. Kb. 30 percig sütni muffin formában, házi baracklekvárral tálalni. (Stahl Judit jóvoltából, csak kicsit másképp)


Meg az úgy van, hogy az első süti ott az asztalon. Illata csalogat. De még nem lehet torkoskodni, mert az ember nem eszi meg a modelljét fotózás előtt.

Fotózás közben az ember nagyokat nyel. Kívánja a fotogén alanyt. Munka végeztével viszont az ember átadja magát a kulináris élvezeteknek. Elégedetten ízlelgeti az Első sütit, közben válogat a fotók közt, néha egy-egy szőlőszemet csipeget, és egy vers motoszkál benne:

SZEPTEMBER

Úgy ülünk itt a koraőszi este
levegő-vitrinébe zárva,
mint egy szikla, mint egy papírlap,
oly súlytalanúl és oly súlyosan,
ahogyan csak szék támlája vagy
dákó fölött kézelő fehérlik.

(Pilinszky János)

Hát így...

4 komment

Címkék: fotó édesség


2007.09.10. 17:48 inkák

tisztelet Tábor Ádámnak


"...így ültek év-az-évre-nap
naptártalan egyetlen ünnep
egy szó egy korty mindig marad
egy szívás egy parázs a tűznek..."


2 komment

Címkék: fotó vers irodalom mottó